Elvira out

Då var det dags för mig att knyta ihop den här säcken som är min trainee-resa. Efter dryga två år, fem rotationer, fyra fastighetsområden och otaliga nya erfarenheter och lärdomar lämnade jag vid årsskiftet in trainee-brickan och plockade ut min nya, skinande analytiker-bricka.

I det här inlägget vill jag sammanfatta 3 av de främsta lärdomar som jag tar med mig från de här åren som trainee, och som är riktade till dig som är ny i branschen (som trainee eller på annan roll).

Samarbete är A och O

Denna är kanske uttjatad. Men det är också ett faktum som blir bevisat igen och igen och igen. Som trainee har du möjlighet att se och arbeta i så många delar av bolaget, som alla hänger ihop på ett eller annat sätt. Det blir så tydligt att samarbete, kommunikation och prestigelöshet är väldigt viktiga nycklar till att nå bra resultat. Detta gäller framförallt på skalan mellan avdelningar, men påverkar såklart varje enskild person på bolaget som är med och bidrar.

Rotationerna, och att hela tiden vara i rörelse organisationsmässigt, bidrar också till att man som trainee träffar väldigt många kollegor med olika roller på bolaget. Att bygga nätverk, internt och externt, är också något som kommer underlätta arbetet efter programmet – och gör dessutom arbetslivet betydligt roligare!

Våga vara grön…

Det kan kännas läskigt att slängas in i nya sammanhang där man har liten erfarenhet eller kunskap. Som ny på ett bolag, i en roll och i en bransch kan det kännas frustrerande att inte veta exakt hur arbetet går till eller hur man ska ta sig an en uppgift. Den stora vinsten tror jag dock man hittar när man vågar vara grön, vågar vara nybörjare i ett sammanhang, och istället fokuserar på alla möjligheter som finns att lära. En stor del av traineeprogrammets syfte är ju att du som trainee ska lära dig på plats. Att utnyttja den möjligheten och suga i sig all ny kunskap som en ödmjuk svamp är en vinnande strategi som är applicerbar även utanför programmet. 

… Men lita på att du kan bidra

Men glöm inte att du också kan bidra! Från studier, tidigare arbetslivserfarenheter, engagemang eller andra erfarenheter där du samlat på dig kompetens, erfarenheter och lärdomar som kommer vara till nytta på bolaget, i de arbeten och projekt som du deltar i. Du är en del av den mångfald av idéer och lösningar som ska hjälpa till att ro arbetet i hamn.

Vid årsskiftet tillträdde jag rollen som analytiker inom vår transaktions- och värderingsavdelning, där jag ska arbeta med marknadsanalys, värderingar samt skärningspunkterna med hållbarhet. Så med detta inlägg vill jag tacka bloggen för att jag har fått skriva av mig några av mina tankar under programmets gång. Tack också till alla kollegor som varit en del av de här åren, vi ses ju vid kaffemaskinen framöver.

Jag avslutar inlägget med en liten selfie-kavalkad, som får summera tiden inom programmet.

Ta hand om er!

Elvira out ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s