Uppsalas andra stadskärna

Webb

I såväl Uppsala city som Gränby har Atrium Ljungberg ytterligare köpcentrum och efter min vecka i Malmö så var jag under sex veckor på besök i universitetsstaden. Först fick jag följa med Mattias i hans arbete kring Gränbystaden för att sedan jobba med Veronica som ansvarar för Forumgallerian och Rådhuset.

Gränbystaden, några minuters resa från centralstationen, är ett av våra mest intressanta områden där en växande handelsplats håller på att få sällskap av kultur, service, evenemang och bostäder. Produkten kommer att bli Uppsalas andra stadskärna. Resan dit är påbörjad men en växande handelsplats innebär utmaningar för en etablerare, Mattias och jag hade under april många möten med aktörer som vill in i Gränbystaden men även befintliga hyresgäster som undrar över byggen och annat som är på gång.

För att bygga stad räcker det inte bara med en välfungerande handelsplats, service, bostäder och nöjen utan ibland krävs det även att det tänks utanför boxen. Vi har nyligen byggt en häftig lekpark och alldeles intill ligger Linnétorget, två platser inspirerade av Uppsalas historia.

Utvecklingen av Gränbystaden är omfattande, för att ge er en uppfattning av platsens utveckling så delar jag med mig av lite bilder, dels några nytagna bilder men också några äldre så ni kan se hur det såg ut tidigare.

Innan vi beger oss av mot centrala Uppsala så måste några ord sägas om det som byggts på taket av City Gross ute i volymhandelsområdet. En insikt om att ungdomar blir allt mer stillasittande väckte en tanke om att skapa miljöer som påminner om de i TV- och datorspelen. Grundaren Theo Blanco funderade på sin kammare, lösningen blev Turbo Sport & Adventure Zone:

Månaden i Gränby var otroligt givande där allt verkligen händer på en och samma gång. Samtidigt som nya hyresgäster ska komma in så byggs stora delar av gallerian om och dessutom byggs bostäder och garage precis intill. Kunderna till butikerna och butikscheferna vill att handeln ska rulla på som vanligt samtidigt som de vill att Gränbystaden fortsätter att utvecklas. Snacka om pussel.

Mer från Uppsala nästa gång.

Tare lugnt!

/Robin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s