Bonsoir, beau masque!

För att belysa om bredden på min tjänst och allt spännande jag får vara med om så flikar jag in med vad jag gjorde i tisdags i förra veckan. En del av dagen hängde jag med alla våra tekniska förvaltare för att se lite vad de jobbar med och de frågeställningar som de diskuterar på deras möten.

På förmiddagen besökte vi Kungliga Operan för att se hur Statens Fastighetsverk arbetar med en byggnad från 1800-talet. Styr- och reglersystem, ventilationsaggregat och andra tekniska installationer med varierande ålder kämpade för att lyckas hålla kraven på klimat från såväl balettdansöser som sömmerskor. En del av installationerna är så gamla som från 50-talet och med ett beslut om totalrenovering bakom hörnet så lappas och lagas det en del. Eftersom byggnaden dessutom är ett byggnadsminne och att de vill behålla den historiska känslan kompliceras driften ytterligare. Att behålla den härliga känslan av byggnadernas historia är en situation som vi också jobbar med i flera av våra fastigheter.

Som historieintresserad passar jag på att berätta en liten del av den historia som fortfarande ekar i några av Kungliga Operans dryga 1000 rum.

Bonsoir, beau masque! ska vara de sista orden Jacob Anckarström bakom sin mask sade innan han mördade Gustaf III som var på maskeradbal vid Kungliga Operan 1792. Förvisso skedde detta i det gamla operahuset men det låg på samma plats och liknade dagens operahus. En händelserik historia minst sagt, jag kan varmt rekommendera denna podcast, avsnitt 68,  om det är så att jag har några historieintresserade läsare som vill veta mer.

En utmanande byggnad och en mördad kung blev tisdagens tema, härligt med lite lärorika avstickare! Tack till Calle för ett välorganiserat och intressant studiebesök.

Hej på er!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s