Centrala Uppsala

Forumgallerian och Rådhuset – Moderniteter med tydliga spår av dess historia

Innan vi lämnar Uppsala tar vi en sväng till de centrala delarna. En kortare bussresa från Gränby tog mig till ytterligare två spännande enheter; Forumgallerian och Rådhuset. Under två veckor hängde jag med Veronica i hennes arbete med att utveckla dessa två platser. Forumgallerian står inför en kommande förändring där förberedelserna var i full gång under mina veckor där. Även Rådhuset hade spännande saker på gång i och med den nya aktören Frenchi.

Uppsalas historia sträcker sig långt in på medeltiden med Skandinaviens äldsta universitet men också i och med ärkebiskopssätet inom Svenska kyrkan. Forumgallerian är en del av Uppsalas historia och har funnits på platsen sen 1950-talet, dessförinnan användes platsen främst som spritpalats vilket låg i universitets och regementets intresse. 1953 öppnade dock Forum och har sedan dess bytt skepnad några gånger, senast 1992. Men nu är det alltså dags igen, Forumgallerian ska fräschas upp på såväl in- som utsidan. Så här är det tänkt att det ska se ut när det är klart under 2018.

vision1

Veronica och jag kikade tillsammans med Lotta, som också arbetar med platsen, på hela situationen kring Forumgallerian. Ett större renoveringsarbete kräver en nära kontakt med hyresgästerna. Några av hyresgästerna kommer att flytta ut, några byter plats i gallerian medan några nya ska komma in. Jag berättade tidigare om pusslet i Farsta med hyresgästerna och visst är det likadant i Forumgallerian. Att få så många som möjligt nöjda samtidigt som den bästa möjliga produkten ska tas fram innebär en hel del pusselläggande, kul men utmanande. Vi skissade fram och tillbaka på lösningar och träffade flera av hyresgästerna för att stämma av förslag med dem. Vill ni läsa mer om renoveringen och den framtida produkten så hittar ni det här. Nåt som är säkert är dock att den anrika historien kring Forumgallerian och dess tillhörande kvarter kommer att leva vidare under lång tid framöver.

Ett stenkast bort hittar vi Rådhuset, en byggnad som Atrium Ljungberg förvärvade för 10 år sedan men som har en historia som går tillbaka till 1645. Genom åren har baler, bröllop och rättegångar hållits här samtidigt som det innebär första parkett för den som ville följa avrättningarna på Stora torget. Många av Sveriges då mäktigaste personer besökte byggnaden. Idag är Rådhuset något helt annat. Interiörerna påminner fortfarande om byggnadens historia men idag kan här kunder handla exklusiva kläder eller äta på den nyöppnade restaurangen Frenchi. Över 90 varumärken finns idag att välja bland fördelade på varuhusets åtta mindre avdelningar.

Arbetet från att Atrium Ljungberg förvärvade fastigheten tills hur den ser ut idag har fått ta tid. Noggrant har installationer gömts samtidigt som historiska drag har släppts fram. Kanske hade Axel von Fersen och övriga adelseliten känt igen sig om de besökt Rådhuset idag. Möjligt att de dock hade haft åsikter om dagens mode…

I och med mina veckor i Uppsala så var perioden hos etableringsgänget över. Månaderna hos etablerarna har inneburit att jag fått en mycket bättre förståelse kring handel. Alltifrån att hyra ut lokaler, dialoger med hyresgäster, skapa rätt hyresgästmixer till att utforma och diskutera avtal är bara några av sakerna jag fått lära mig under perioden. Härligt gäng med väldigt inspirerande och utmanande arbetsuppgifter. Grymt lärorikt!

Från juni till november skulle jag nu tillhöra affärsområdet Affärsutveckling, det är där idéer ska bli verklighet! Nästa gång får ni höra mer om detta, men det spar vi till nästa år.

God fortsättning allesammans!

// Robin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s