BAS Barkarby & projektledarrollen

Hej, Robin här!

Från byggandet av kontor vid Sickla Front via spännande utvecklingsmöjligheter vid Söderhallarna ska vi idag ta oss till ett av Europas största stadsutvecklingsprojekt, Barkarbystaden. Sedan åtminstone 500 år före vår tideräkning har folk bott på platsen och fram till 2010 var delar av den ett flygfält. Nu pågår dock ett projekt som kommer förändra platsens karaktär och betydelse helt. Fram till 2030 planeras det att byggas 18 000 bostäder och 10 000 arbetsplatser i Barkarbystaden, samtidigt kompletteras pendel- och fjärrtåg med tunnelbana som förlängs från Akalla. Allt är upplagt för att Barkarbystaden ska bli en härlig plats att leva på.

Under våren fick jag arbeta med Anders och Pierre som är mitt uppe i ett av våra mest spännande projekt, BAS Barkarby. BAS Barkarby kommer att bli en plats där utbildning, näringsliv, kultur och sportevenemang möts och blir en viktig faktor till att skapa en levande stadsdel. Nedan är några visionsbilder av hur byggnaden för första etappen kan komma att se ut.

Markförhållandena på platsen är dock svåra och kompletteringar och revideringar av planhandlingar tillsammans med en ansökan om miljötillstånd har gjort att projektet kommer igång lite senare än planerat. Visst är det tråkigt att inte bygget kommer igång men samtidigt är det viktigt att tänka hållbart och långsiktigt. För att få en ännu bättre bild av nuvarande förhållanden så åkte jag i dagarna ut till platsen.


Under de senaste månaderna har jag fått en god inblick i vad det innebär att vara byggprojektledare hos oss på AL. Jag har fått ingå i teamen i såväl Sickla, Gränby som nu senast i Barkarby. Projektledarna brinner verkligen för sina projekt och blir något av spindeln i nätet i sina väl utvalda och sammansvetsade team. Rollen är självständig och innebär ett stort ansvar och mandat. Projektledarna ingår även i projektens styrgrupper så att de längs hela resan får vara med att påverka de beslut som tas kring dess utveckling.

Jag själv har utvecklats otroligt mycket där jag fått varit med och träffat kommande hyresgäster, kommuner, projektörer och inte minst mina medarbetare som jobbar med projekten. Jag har dessutom fått utvecklande arbetsuppgifter på sidan av detta som resulterat i hjälpmedel som förenklar projektledarnas vardag. De senaste månaderna har verkligen givit en insikt i projektledarens roll med tillhörande utmaningar. Att på plats få se projektledarna lyckas få alla i teamet att varje dag jobba mot samma mål och hålla koll på allt som ska göras var inspirerande och lärorikt. De tvingas till att ta beslut hela dagarna, allt blir kanske inte exakt som man hade tänkt sig från början men att hela tiden ta kloka beslut och gå vidare är nyckeln till framgång i det långa loppet. Att hela tiden även bygga för att själva förvalta integrerar hållbarhet och långsiktighet på ett naturligt sätt.


Visste ni förresten att 1956 landade ett passagerarplan från Air France på Barkarby flygfält några stenkast ifrån där BAS Barkarby ska ligga (ni ser landningsbanan på flygbilden ovan). Den förvirrade piloten slog upp dörrarna och förvånades över hur förändrad Bromma flygplats var! Kanske kommer besökare bli lika förvånade om de skulle besöka Barkarbystaden igen om några år när allt är klart.

Ha en trevlig sommar allihop, om några veckor är Marcus och jag tillbaka med fler inlägg om vår vardag som traineer på Atrium Ljungberg. Simma lugnt.

/Robin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s