Första kapitlet avslutat

Hej!

Hösten rusade iväg i enormt hög hastighet och sedan mitt senaste inlägg har jag hunnit avsluta min första placering inom traineeprogrammet. Totalt arbetade jag fem månader med teamet i Hagastaden och under den tiden hann jag lära mig massor om förvaltning av kommersiella fastigheter.

Dagarna såg olika ut och fylldes av projekt med varierande karaktär, en del saker gick att lösa samma dag medan andra krävde en större insats och löpte under flera månader. Den röda tråden för samtliga uppgifter var att jag själv fick lägga planering, göra egen research och jobba fritt. Naturligtvis hade jag avstämning med mina kollegor emellanåt men på det stora hela arbetade jag självständigt. Det fanns sällan ett färdigt sätt för hur en uppgift borde tacklas, istället fick jag reda på önskat resultat och därefter arbeta fram det utifrån egen modell. Det här är ett arbetssätt som passar mig toppen och jag anser även att det är ett bra sätt att lära sig hitta i olika system och lära känna ett bolag.

Det största projektet jag jobbade med under hösten var att miljöcertifiera en fastighet enligt Breeam-in-Use, ett arbete som krävde ett flertal besök i hyresgästernas lokaler samt fastighetens undercentraler och fläktrum. När jag fick uppdraget hade jag aldrig varit i en undercentral och visste knappt vad hälften av alla förkortningar stod för, men med lite hjälp från mina kollegor och Google gick det att genomföra och certifieringen blev klar!

Förvaltning är en bra start på traineeprogrammet och för en karriär i fastighetsbranschen. Dels för att du får lära dig om fastigheter, ventilation, belysning, miljö- och hållbarhetsarbete och hyresförhandlingar. Kunskap som är bra att ha oavsett var i branschen du hamnar. Det är också ett bra sätt att få grepp om vilka yrken som har en koppling till fastigheter och varför de behövs. För att nämna några jag har fått möjligheten att träffa arkitekter, platschefer, drifttekniker, fastighetsskötare, uthyrare, jurister, rörmokare och elektriker.

Att få ansvar från dag ett och driva egna projekt har bidragit mycket till att jag har fått mer kunskap om fastighetsförvaltning och branschen i stort. Även utveckling på det sättet som förvaltningen i Hagastaden arbetar. De befinner sig i ett område där det händer mycket. Ett stort antal bostäder byggs, nya möjligheter för handel, kopplingen till life science, NKS och framförallt vårt egna projekt Life City.

Det pågår även en utveckling inom bolaget och i förvaltningen av de befintliga fastigheterna. Stort fokus ligger på hållbarhet och innovation, dels genom miljöcertifieringar samt i dialog med hyresgästerna där det bland annat resulterar i gröna hyresavtal och kloka materialval vid en hyresgästanpassning.  Nedan är några bilder från en hyresgästanpassning som genomfördes under hösten under ledning av vårt dotterbolag TL Bygg.

Avslutningsvis vill jag framhålla att utveckling och hållbarhetsarbete är svårt att genomföra utan ett team som jobbar bra ihop. Det har jag få se prov på i Hagastaden hos mina kollegor som arbetar synkat och hjälps åt mot samma mål.

IMG_0329

Stort tack till hela gänget i Hagastaden! Nu fortsätter min traineeresa inom Etablering Handel.

/Johanna

Ps. Vill du veta mer om min och Marcus vardag kan jag tipsa om att följa oss på Instagram! Där uppdaterar med bilder och stories av vad vi arbetar med under dagarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s