Bland projektörer och byggare

Marcus här,
Livet löper på och jag spenderar för närvarande mina dagar som projektledare, vilket är otroligt intressant! Jag fascineras av hela byggbranschen och den komplexitet som finns kopplat till att bygga ett hus. Tusentals beslut och många hundra inblandade människor som alla bidrar med sitt engagemang och sina kompetenser för att på sikt nå fram till en produkt som går i linje med de mål och ambitioner som finns utsatta. För att ytterligare beskriva hur komplexiteten kan te sig så hade jag en övergripande genomgång av tidplanen för Sickla Front II imorse, den bestod just nu av närmare 1700(!) olika aktiviteter som ska hanteras och samordnas. Bara att lyfta på hatten till gänget där nere som har full koll på allt!

Jag bytte till projektavdelningen i början av december och har fram till mars varit på projektet Nobelberget i Sickla. Första etappen inkluderar nybyggnation av tre bostadshus samt två utvecklingsprojekt av befintliga byggnader; en fd Formalinfabrik som ska utvecklas till en mötesplats för medskapande samt en Panncentral som byggs om till förskola. Projektet är i systemhandlingsprojektering så min tid där handlade till mångt och mycket om att förstå hur man tar en konceptualiserad produkt och dess vision till en ritningshandling som beskriver hur huset kan byggas. Enklare beskrivet från programhandling till systemhandling. Hade aldrig tidigare testat på detta så har i stort sett fått lära mig från början, alltifrån hur en konsultgrupp byggs upp till hur den generella processen för att förfina handlingar ser ut.

Nu från och med 1 mars är jag istället på Sickla Front II, ett projekt för två kontorshus här i Sickla som är under uppförande. Projektet planeras att vara färdigställt under hösten där Domstolsverket (Nacka Tingsrätt) och Yamaha Motors Europe är några av hyresgästerna som flyttar in. Den här delen av tiden på projekt handlar mer om att få en inblick i hur ett projekt fungerar och hanteras under genomförandefas.

Upplägget för den här traineeperioden utgår mycket ifrån vår projektprocess vilket min fd trainee-kollega Robin är en av kreatörerna bakom. Den är uppdelad i en mängd olika skeden som berör i stort sett varenda disciplin inom Atrium Ljungberg under ett projekts löptid. Projektledarna är involverade under en stor del av dessa faser men får ett större ansvar i takt med att projekten ska projekteras och byggas. De projekt som jag är och har varit involverad i berör alltså främst Systemhandlingsskede och Genomförandeskede. Så väldigt bra upplägg för att få se olika delar av projektledning samt hur de ter sig över tid!

Kortaprocesskartan 2

Något spännande som infaller vid den här tiden varje år är släppet av vår årsredovisning. Då får vi möjlighet att ge er och marknaden inblick i hur bolaget presterar, hur våra projekt löper på samt en himla massa annan spännande information om hur vi jobbar. Lånar in ett citat från vår kära VD Annica för att beskriva hur det gångna året gick:

”Jag summerar 2017 med att vi återigen levererar ett starkt resultat över prognos. Vi överträffar samtliga våra finansiella mål för tillväxt och långsiktig stabilitet. Jag är extra nöjd med att vi ökar driftöverskottet med hela 13 procent”

Såklart ett helt fantastiskt resultat som i grund och botten handlar om hårt jobb, stor eloge till hela bolaget! Framtiden ser minst sagt spännande ut. 🙂

Vill ni ta del av årsredovisningen i sin helhet? Gå isåfall in på al.se.

Vi hörs,
Marcus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s