Varje dag när jag ska ta mig till jobbet står jag inför ett val. Ska jag ta tunnelbanan till Slussen och därefter bussen, eller den lite långsammare men behagligare turen med tvärbanan? Om vi tänker oss några år framåt i tiden, runt 2026, kommer valet kanske vara självklart. Då har nämligen tunnelbanan byggts ut på flera ställen i Stockholm och Sickla är en av destinationerna.
Att just utbyggnaden av tunnelbanan skulle ta upp en stor del av min vardag var inget jag räknade med när jag började på projektavdelningen. Det visade sig att jag skulle vara en del av projektorganisationen som arbetar med Stationshuset i Sickla.

Vid Sickla Station, bredvid tvärbanan och Saltsjöbanan, har vi en byggrätt där vi planerar för Stationshuset. Inte nog med att det är en mäktig byggnad med 20+ våningar, det kommer även vara platsen för den ena stationsuppgången för tunnelbanan i Sickla.

Arbetet med Sickla Stationshus påbörjades långt innan jag gjorde min traineeperiod där. Tillsammans med Nacka kommun bjöd vi in till ett parallellt arkitektuppdrag i februari 2018, där förslaget som Kanozi Arkitekter arbetat fram valdes. Gällande detaljplan för platsen tillåter en byggnad på fem våningar och syftet med det parallella skissuppdraget var att utreda möjligheten att uppföra ett högre hus som kan ligga till grund för en ny detaljplan.

Vad innebär det då att vara trainee på projekt Sickla Stationshus? För mig var det som att gå in i en helt ny värld, då projekt var något jag inte arbetat med tidigare. Det tog tid, många googlingar och en hel del frågor för att landa in i en förståelse för arbetsprocessen, projektorganisationen och terminologin. Så här i efterhand har jag insett hur mycket jag lärde mig under mina månader på projektavdelningen.
Främst fokuserade jag på att lära känna rollen och vår projektprocess. Det är en process med mallar, stödjande material och tydliga förväntningar på respektive medarbetare. I processen ingår även arbete i en styrgruppsmodell där medarbetare från flera affärsområden är representerade. Det arbetssättet bidrar till att vi får en gemensam bild av hur projekten drivs framåt.
Vardagen på projektavdelningen var mötesintensiv och under tiden lärde jag känna många konsulter med egna expertisområden och kompetenser. En insikt jag tar med mig är att alla i projektorganisationen är otroligt viktiga och på plats för att bidra med sin specialistkunskap. Tänk er själva att ensam ansvara för konstruktion, VVS, produktion, sprinkler, arkitektur, brand, trafik, fasad, akustik, landskap…ja, det är mycket som krävs vid nybyggnation av ett högt hus.
Förutom att jobba tillsammans med projektorganisationen, och tanka dem på kunskap och erfarenhet, bestod dagarna bland annat av arbete med samordning FUT (Förvaltning för utbyggd tunnelbana), BIM, bygglov, program- och systemhandling, investeringskalkyl och prognosarbete, koncept, produktionsplanering, granskning, konstruktionsgenomgångar och riskbedömning.
Jag tycker att Angela Berg, Affärsområdeschef Projekt, sammanfattar projektledarrollen på ett mycket bra sätt:
”Här är en projektledare verkligen en projektledare i ordets rätta bemärkelse. Vi har mandat att inom givna ramar fatta besluten i projekten. Och vi har möjlighet att skapa rollen utifrån egna egenskaper och kompetenser. Att vi bygger för egen förvaltning bidrar till en långsiktighet i projekten. Detta gör att vi hela tiden försöker hitta bra lösningar även för framtiden och att vi tar ett helhetsansvar.”
I skrivande stund har jag påbörjat min sista placering, på transaktionsavdelningen. Där jobbar jag på för fullt till och med augusti, följ gärna mig och min traineekollega Julia-Olina på Instagram där vi uppdaterar om vår traineevardag.
Nu kör vi!
/Johanna
PS. Vill du läsa mer om hur det är att vara trainee på Atrium Ljungbergs projektavdelning skrev min kollega Marcus, f.d. trainee, ett inlägg om sin tid på Sickla Front II och Nobelberget.