Första rotationen i Hagastaden

Hej alla följare! Justus här!

Som utlovat tänkte jag i detta inlägg berätta mer om hur min vardag ser ut under min första rotation på Traineeprogrammet!

Som jag tidigare nämnt så genomför jag min första rotation inom förvaltningen med utgångspunkt i Hagastaden/City. Här arbetar jag i ett team om cirka tio personer vilka tillsammans förvaltar våra totalt 85.000 m2 fördelat på fyra fastigheter i City och Hagastaden. Vi i förvaltningsorganisationen säkerställer därmed den dagliga driften och underhållet av våra fastigheter, samtidigt som vi sköter den primära kontakten med våra befintliga hyresgäster. Förvaltningen innefattar därmed arbete inom såväl teknik som juridik och ekonomi – här finns alltså mycket att lära! Det som framförallt tilltalar mig med förvaltningen är att arbetsuppgifterna är väldigt varierande, där ingen dag är den andra lik. Ena dagen har jag arbetat med att upprätta kalkyler för mindre ombyggnadsprojekt inom förvaltningen, för att under nästa dag ta fram diverse avtal och bistå våra hyresgäster med hjälp.

Ni som följt bloggen under en längre tid vet att såväl Robin som Marcus och Johanna påbörjat sina Traineeprogram på just förvaltningen i Hagastaden. Hagastaden beskrivs som ett av Stockholms största stadsbyggnadsprojekt genom tiderna, vilket fram till år 2030 kommer att fortsätta utvecklas! Under sin tid som Trainee skrev Marcus ett intressant inlägg om Hagastadens utveckling, ni som är intresserade av hur tankarna kring Hagastaden gick under början av 2017 kan hitta Marcus inlägg här. Efter att ha läst Marcus inlägg kan jag konstatera att det bara under dessa tre år har hänt otroligt mycket i och runt området. Hagastaden har på senare år utvecklats till en mer eller mindre komplett stadsdel som lever under dygnets alla timmar! För Atrium Ljungbergs del så har den markanvisning gällande Life City som Marcus nämnde nu blivit verklighet, där det för drygt en månad sedan var ”symboliskt spadtag” för projektet! Byggnationen har dock pågått ett tag, där man just nu befinner sig i stomresningskedet. Nu kommer huset med andra ord snabbt växa fram!

Jag berättade i förra inlägget att det som var särskilt bra med Atrium Ljungbergs Traineeprogram är det faktum att man inte bara följer och lär av sin mentor, utan snabbt tilldelas eget ansvar och driver egna projekt. Atrium Ljungberg har som mål att till år 2021 miljöcertifiera 100% av sitt fastighetsbestånd. Som en del av detta mål har jag under min tid i Hagastaden bland annat arbetat med att Breeam In-Use certifiera en av våra fastigheter. För er som inte är bekanta med Breeam så är det en internationell certifieringsmetod vilken används för att utvärdera hållbarheten i fastigheter och fastighetsprojekt. Under certifieringsarbetet har jag därför fått sätta mig in i och kartlägga fastigheten och dess system, för att därefter dokumentera och upprätta material vilket fungerar som ”bevis” som sedermera granskas av en Breeam-assessor. Arbetet har bland annat inneburit flertalet djupdykningar i arkivet för att ta fram diverse dokumentation, men även innefattat inspektioner i husets installationsutrymmen! Som före detta Väg- och Vattenstudent är det särskilt intressant att se hur den teknik och de system man berört i litteraturen under studieperioden fungerar i praktiken. För min del så upplevde jag att studierna stundtals blev väldigt teoretiska, därför är det otroligt lärorikt att få genomföra ett sådant här projekt – antalet ”aha-upplevelser” man genomgår under ett besök i en undercentral eller i ett fläktrum är förvånansvärt många!

Många timmars arbete har nyligen avslutats med ett platsbesök av Breeam-assessorn, som under besöket kontrollerat den dokumentation jag upprättat. Nu håller vi tummarna tills resultatet kommer! 

Jag och Emil från Piacon i samband med platsbesöket.

Stay Tuned!

Justus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s