Affärsutveckling: Sickla

Hej alla glada! Vi är inne i december månad och jag har just flyttat in i Gula villan som inrymmer projektkontoret för Sickla Stationshus. Det har blivit dags för nästa rotation i traineeprogrammet!

Som ni kanske minns har jag spenderat den senaste tiden på Affärsutveckling i Sickla. I mitt senaste inlägg lovade jag att berätta hur vi går tillväga när vi utvecklar vår stad och attraktiva stadsmiljöer med kontor, handel, bostäder, kultur, service och utbildning – samtidigt som vi med stor omsorg förvaltar Sicklas industrihistoriska arv och har affären i fokus. Låt mig göra ett försök utifrån de processer jag varit involverad i under sommaren och hösten!

Som ni vet vid det här laget är Atrium Ljungberg inget vanligt fastighetsbolag. Vi utvecklar attraktiva stadsmiljöer med stor variation i innehåll vilket skapar större flöden och synergier för alla som vistas i staden. Under min placering på Affärsutveckling har jag fått en värdefull inblick i vad det innebär att bygga stad på riktigt. Jag hade turen att kliva in i Sickla just när flera strategiskt viktiga arbeten för framtiden drog igång. Bland annat genomför vi just nu en revidering av Sicklas vision för att på bästa sätt beskriva vad Sickla är och skall komma att vara med den utveckling som planeras. Vi uppdaterar också Sicklas strategiska affärsplan, den övergripande strategi som ligger till grund och sätter inriktningen för alla våra affärsbeslut. För mig har det varit en ynnest att fått vara delaktig i dessa processer!

I skrivande stund tillförs en ny årsring i Sickla som är ett av våra mest prioriterade områden sett till projektportföljen (i vår senaste delårsrapport kan ni läsa hur vår VD Annica Ånäs beskriver framtidens Sickla). Medan vissa projekt befinner sig i ett tidigt planeringsskede har andra redan börjat förändra stadsbilden. Under hösten har jag dag för dag sett att fasaden i corténplåt bit för bit kommit på plats på vårt nya hus för vård och hälsa som kallas Curanten. Intill Marcusplatsen bygger vi ett hotell i den tidigare tapetfabriken, stommen är rest i sin fulla höjd och står redo att bekläs i det återbrukade teglet från den tidigare byggnaden på platsen. Knappt hundra meter bort reses stommen på det första bostadskvarteret på Nobelberget.

Under hösten har jag verkligen kommit att känna mig hemma i Sickla och i ärlighetens namn har det inte varit speciellt svårt. Här möts naturen och citypulsen precis på kommungränsen mellan Nacka och Stockholm. Sickla som är starkt präglat av sin industrihistoria har genomgått en stor utveckling sedan industrimagnaternas tid. Historien sträcker sig så långt som till år 1898 då nuvarande Atlas Copco inledde sin verksamhet på platsen, då under AB Diesels Motorer. I Luftverkstaden, som idag inrymmer vårt huvudkontor, tillverkades tryckluftsmaskiner och i Dieselverkstaden som nu är ett starkt kulturcenter tillverkades dieselmotorer fram till år 1951. Visste ni förresten att Sickla vilar på hela 8 kilometer gruvgångar och att det än idag pågår hemliga tester på 40 meters djup?

I nära framtid (räknat i stadsutvecklingsår) kommer tunnelbanan till Sickla vilket gör att man når Stockholm C på mindre än 10 minuter. Ett av mina uppdrag på Affärsutveckling har varit att tillsammans med Håkan Hyllengren, min mentor och Affärsutvecklingschef i Sickla, driva planprocessen för Sickla Stationshus. Stationshuset om ca 23 våningar kommer att bli en viktig bytespunkt för resenärer när tunnelbana möter Saltsjöbanan, Tvärbanan och bussar. Kanske minns ni att Johanna skrev om Stationshuset när hon var på projektavdelningen?

Flöden av människor, som exempelvis tunnelbanan möjliggör, ger liv och kvalitet till de stadsmiljöer som vi planerar, projekterar och långsiktigt förvaltar. Detta tror vi starkt på och vi utgår alltid ifrån att bygga stadsmiljöer där människor vill och väljer att vara. För att göra detta på bästa sätt har vi i Sickla valt att arbeta med de danska stadsarkitekterna Gehl, som helt i linje med vår vision utgår ifrån människan och livet mellan husen. Tillsammans med Gehl och Nacka kommun har vi under hösten genomfört ett arbete med att se över Sicklas centrala delar och tagit fram ett förslag på en ny stadsrumsplan med fokus på det offentliga rummet, flöden och funktioner. På platsen som idag till större del utgörs av markparkering finns möjligheten att tillföra volymer av kontor, bostäder och levande bottenvåningar som bidrar till att Sickla utvecklas till den stadsdel som vi ser framför oss. Det har varit fantastiskt lärorikt att få varit en del av det arbetet och jag önskar att jag kunde visa upp resultatet för er redan nu, men ni får ha lite tålamod och så länge ta del av några bilder från processens gång.

Parallellt med mina uppdrag i tidiga skeden har jag tillsammans med teamet på Nobelberget inrett och startat upp vårt community kitchen Köket i Formalinfabriken. Köket är en plats där boende och verkande på Nobelberget kan mötas för att exempelvis samtala över gemensamma middagar, hålla matlagningskurser och yogaklasser eller bjuda in förskolan på födelsedagsfirande. Den industriella känslan som bevarats i Formalinfabriken, som tidigare var ett laboratorium, signalerar en robusthet och kontrastrika färger sätter tonen för byggnadens kreativa anda. Första inflytt i bostäderna på Nobelberget sker under 2020 men redan nu har Köket öppnat och bjudit in till samtal och upplevelser. Exempelvis bjöd vi för några veckor sedan in till en middag där blivande grannar och verksamheter på och intill Nobelberget fick möjlighet lära känna varandra!

Det har blivit dags för mig att gå vidare men min Sickla-resa slutar inte här. När jag i min nästa anhalt i traineeprogrammet ansluter till affärsområde Projekt har jag förmånen att jobba vidare med Stationshuset och Sicklas centrala delar fast sida vid sida med projektledare och projektörer. Hoppas ni är med på resan framåt!

Julia-Olina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s