Vi träffar Robin, Atrium Ljungbergs första trainee!

Hej, Justus här!

I samband med att ansökan för Atrium Ljungbergs Traineeprogram öppnar (10 januari) tänkte jag att det kunde vara intressant att höra vad Robin, Atrium Ljungbergs första trainee, har att säga om traineeprogrammet och företaget i stort så här några år efter att han avslutade programmet. Vill ni läsa mer om programmet och så småningom ansöka kan ni göra detta här.

Traineeprogrammet startade hösten 2015 och bolaget har sedan dess tagit in en trainee om året. Under programmet roterar man på fem affärsområden; Fastighet (förvaltning), Projekt, Affärsutveckling samt Transaktion och Leasing.

Häng med mig till Farsta Centrum där Robin just nu jobbar som tf fastighetschef!

Hej Robin! Kan du inte berätta hur det gick till när du blev trainee på Atrium Ljungberg?

I slutet av studietiden sökte jag ganska högt och brett, där jag kollade på allt från fastighetsbolag till konsulter, för att lyssna in och se vad som fanns att erbjuda på olika platser. Det var egentligen en slump att jag sprang på annonsen från Atrium Ljungberg, men jag fick ett bra intryck då annonsen kändes gedigen och seriös. På LAVA fick jag intrycket att det var ett traineeprogram som bolaget verkligen ville satsa på. Rekryteringsprocessen var ganska lång och omfattande, så jag blev såklart väldigt stolt när jag blev utvald. När Henrik på HR ringde kände jag direkt att ”vi kör!”.

Var det själva traineeprogrammet som lockade eller bolaget i sig?

Det var traineeprogrammet som lockade först, som öppnade upp intresset. Ju mer jag fick höra om företaget, desto mer lockade även det. Det är ett annorlunda fastighetsbolag jämfört med många andra.

Vad är det som särskiljer Atrium Ljungberg från andra bolag?

Framförallt att vi inte bara äger hus. Vi bryr oss om människorna som finns både i och mellan husen. I och med att vi äger stora sammanhängande områden kan vi påverka så mycket mer än om vi äger enskilda fastigheter. Det ges ett mandat att utveckla och förbättra de platser vi finns på.

Minns du vad du hade för förväntningar innan du påbörjade traineeprogrammet?

Delar av programmet var inte helt satta än, eftersom jag var först ut. Men jag hade en förväntan att få en inblick i bolaget, att få rotera på bolaget och vara projektledare, affärsutvecklare, i förvaltning osv. Jag hoppades kunna få en bra grund att stå på. Det tyckte jag verkligen att de levde upp till! I och med att jag var den första traineen kunde jag också vara med och påverka och förbättra programmet.

När programmet började närma sig slutet, hur gick tankarna om ditt nästa steg då? Du har ju varit inom förvaltning sedan programmet avslutades, kändes det som ett självklart steg?

Jag kände nog redan innan programmet att förvaltning skulle vara en bra start. Det är på något sätt hjärtat i det vi sysslar med. När jag väl fick prova på förvaltningen kände jag att det var väldigt roligt och spännande, samt att om man vill gå vidare så är det en väldigt bra grund att ha inom till exempel affärsutveckling. Under programmet så hade jag löpande diskussioner med HR om vad jag ville och det blev faktiskt klart att jag skulle till förvaltningen i Farsta redan innan min sista del av programmet, då det blev en lucka ledig. Så det landade ganska naturligt.

Traineeprogrammet är lite längre än många andra program. Ser du det som en fördel eller nackdel?

I och med att man roterar på fem olika affärsområden så känns det bra att programmet är så långt. Det börjar såklart att klia i fingrarna och man vill börja ”jobba på riktigt”. Men för att få en bra bild av respektive del så tror jag att det krävs 4-6 månader per placering. Jag tycker att det ger en tyngd till programmet att det är så långt och rekommenderar att det fortsätter att vara så.

Vad har du gjort efter att traineeprogrammet avslutades?

Först var jag förvaltare i Farsta, på dagen exakt två år. I den rollen hade jag övergripande ansvar för kontor samt skol- och vårdverksamheter. Vi har ganska stor variation bland de drygt 75 hyresgäster som finns här. Så det är allt från intäktsansvar till hyresgästmöten och förvaltningsprojekt. Jag brukar säga att vi jobbar med att vända problem till möjligheter. Det kanske är lätt att tro att vi främst får klagomål. Så kanske det delvis är, men jag brukar se det som en möjlighet. Om en hyresgäst hör av sig med ett problem så blir jag jätteglad, för det är då vi kan hitta en lösning och få en ännu nöjdare kund. Ingen dag är den andra lik, det är själva tjusningen med jobbet.

Men just nu är du inte förvaltare?

Nej, sedan den 1 september är jag tf fastighetschef. Den tidigare chefen, Thomas Levander, har tagit över som fastighetschef i Uppsala. Tillsammans med vår regionchef Chris kom vi fram till att det var en bra lösning att jag kliver in i rollen medan rekryteringen pågår. Jag har ju redan rätt bra koll på Farsta. Jag slängdes rakt i bokslutet. Detta har jag tidigare jobbat med för kontoren, men Farsta Centrum har ju även ett stort bestånd av handel. I rollen har jag ansvar för både verksamhetsutveckling och lönsamhet samt personalansvar. Det är en utmanande roll, men också väldigt roligt!

Hur har du användning av det du lärde dig under programmet? Jag antar att du har stor nytta av det du fick med dig från förvaltningsperioden, men kan du även använda dina erfarenheter från de andra delarna?

Ja, det är olika mycket såklart. Jag brukar säga att jag lärde mig som mest under Projekt eftersom jag inte hade någon erfarenhet av det. Där lärde jag mig hur mycket som helst varje dag. Men det är kanske inte erfarenheter som jag använder så mycket i min vardag. Däremot har jag jättestor nytta av tiden på Etablering nu när jag jobbar med handeln i Farsta. Affärsutveckling var också nyttigt, för att få en förståelse i hur vi arbetat långsiktigt med staden, att förstå de långa processerna. Jag känner att alla delar har bidragit till någonting, både kunskapsmässigt och hur organisationen fungerar. Man lär känna alla vilket är väldigt värdefullt. Idag kan jag lyfta luren och ringa vem som helst.

Har du några tips till de som funderar på att söka?

Var inte rädd att ta med dig dina erfarenheter från plugget. Var påläst och gör ditt bästa. Det är verkligen en gedigen process att ta sig igenom.

Vem passar programmet för?

Att vara nyfiken som person är det viktigaste. Du kommer få massor av chanser att göra allt mellan himmel och jord under de två åren. När du sitter med projektteamet kommer du säkert inte förstå 90% av vad de säger. Fråga efteråt! Det är bra att ha en vilja att följa med på så mycket som möjligt. Programmet kommer att ge dig grunden som du behöver, oavsett vilken roll i bolaget som lockar dig mest. Hur man är som person är en viktig del av processen, man ska vara en ”AL:are” kan man säga.

Kan du beskriva en AL:are?

Hehe, ja det kan man känna när vi alla träffas. Vi funkar väldigt bra tillsammans. Som personer är vi väldigt öppna och fungerar väldigt bra i grupp. Alla tror på det vi gör och på de värdeord vi har: långsiktighet, pålitlighet, samverkan och innovativt tänkande. Om man sedan ska vara analytisk eller kreativ, det beror på rollen. Vi behöver vara olika.

Alla fem traineer är fortfarande kvar i bolaget. Vad tror du är anledningen till det?

Framförallt för att bolaget vågar satsa på oss och lyssnar på oss. Jag har haft en väldigt nära relation med både HR och de chefer som jag jobbat med under programmet. Jag har alltid känt att bolagen finns där för en och vill satsa långsiktigt. Tittar man i bolaget så ser man att många byter roll internt istället för att byta bolag när de vill utvecklas. Det är ett jättebra betyg!

Tack Robin!

Som tidigare nämnt, vill du bli vår traineekollega kan du läsa mer om programmet och ansöka till programmet här. Kom gärna och prata med oss i vår monter under LAVA-mässan, 13 februari på KTH.

Stay Tuned!
Justus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s