Ett avslut och början på något nytt

Hej alla!

Traineeprogrammet är officiellt avslutat för min del och en sak som slår mig är att de här två åren har gått snabbt och samtidigt känns det som att jag alltid varit på AL. Troligtvis beror de två sidorna på att det har varit fullspäckat schema från dag ett vilket gjort att det känts som att tiden rusat fram. Samtidigt som det vid varje omstart på nytt affärsområde har varit som att börja en ny tjänst. Övergångarna har blivit smidigare för varje placering i takt med att jag lärt känna bolaget och varje avdelning har bjudit på nya kollegor, arbetssätt och rutiner.

file17
Kaffepaus med Marcus, fd. trainee och numera affärsutvecklare på AL

Förvaltning var den första avdelningen jag klev in på och det är två år sedan jag möttes av det glada gänget i Hagastaden. När jag tittar tillbaka kan jag se att förvaltning verkligen var en bra start som gav mig tillfället att lägga grunden för de kommande åren. Jag lärde känna fastigheterna, människorna som jobbar i dem och framförallt hur jag på bästa sätt navigerar inom bolaget när det är något jag behöver hjälp med. Förutom en ökad kunskap generellt om fastighetsförvaltning lärde jag mig mycket om miljöcertifieringar och BREEAM då det var en av de större uppgifterna jag arbetade med. Från förvaltning tar jag med mig insikten av värdet av förvaltning i egen regi. Vi har en egen förvaltningsorganisation som gör att vi kan jobba nära kunden, bygga relationer och hjälpa till med den service de behöver. Att tillgodose deras behov och samtidigt vara lyhörda för nya affärsmöjligheter tror jag är långsiktigt hållbart för kunden och även för oss som bolag.

Leasing stod näst på tur efter några månader i Hagastaden. Här var det full fart från dag ett och jag hängde på mina kollegor runt till våra olika platser. En del veckor var jag i Malmö, andra i Uppsala och de flesta veckorna runt om i Stockholm. Till skillnad från förvaltningen där jag vant mig vid att jobba i ett sammansvetsat team visade sig leasing vara mer individuellt arbete, självklart med stöttning från de andra i gruppen. Det som tilltalade mig med leasing var den flexibla vardagen, att ofta hamna i nya sammanhang både internt och externt, lära känna våra platser bättre och ha koll på marknaden i övrigt. Vardagen bestod av hyresförhandlingar, träffa befintliga och potentiella kunder, nätverkande och hålla sig uppdaterad och delta i strategiskt utvecklingsarbete för våra områden.

I samband med att jag började på leasing inleddes en innovationssatsning för hela Atrium Ljungberg. Det var gemensamt för organisationen att under ett år fokusera på innovation och sätta upp mål för hur vi kan förbättra våra processer och arbetssätt. Månaderna på leasing ägnade jag delvis åt att tillsammans med min chef driva innovationsarbetet inom avdelningen framåt vilket var givande och lärorikt.

Affärsutveckling bjöd på en stor blandning av uppdrag och här var det viktigt att tänka i nya banor, utmana det konventionella och samtidigt ha affären i fokus. I samband med att jag skulle börja på affärsutveckling gick även bostadsaffären in på upploppet inför säljstarten av bostadsrätterna på Nobelberget. Det var högt tempo och helt klart en blandning av arbetsuppgifter. En del bestod av att projektleda bygget av visningslokalen för Nobelberget, en annan del av att utifrån omvärldsanalys och spaning arbeta med att identifiera framtidens boende och bostäder. Den sista biten bestod av att jobba med det digifysiska lagret på Nobelberget, det vill säga gränslandet där den fysiska miljön och det digitala lagret möts och skapar en gemensam närvaro. För Nobelberget handlade det mycket om communitybyggande på plats och online. Parallellt med detta hängde jag på mina affärsutvecklarkollegor på möten med kommunen, arkitektbyråer och kreatörer i syfte att få en insikt i rollen som affärsutvecklare.

Projektavdelningen och projekt Stationshuset visade sig vara en stor kontrast mot mitt tidigare arbete. Det var en tuff start att sätta sig in i alla termer, processer och den stora andelen tekniska utredningar. Jag har sedan tidigare ingen erfarenhet från byggprojekt och det gjorde att det var mycket nytt för min del. Skam den som ger sig, i takt med att min gloslista växte och googlehistoriken blev längre ökade även min förståelse för arbetet inom projekt. Att vara en del av ett projekt är som att vara på ett bolag inom bolaget, det blir en sammansvetsad grupp som jobbar mot ett tydligt mål och där alla har koll på sitt bidrag till projektet. Det var en kul period och jag ser fram emot att se Stationshuset växa fram i Sickla!

Transaktionsavdelningen var det sista stoppet på min traineeresa. Leasing och transaktion utgör tillsammans ett affärsområde så under den här tiden återförenades jag med mina leasingkollegor samtidigt som jag lärde känna transaktionsavdelningen. Det jag tar med mig från transaktion är, precis som jag skrev i mitt föregående inlägg, hur vi bearbetar information och data genom egna analyser, kalkyler och kartläggningar för att sedan paketera det och driva affären framåt enligt vår strategi och våra värderingar.

Att reflektera på egen hand är ibland lika svårt som det är bra. Jag och min traineekollega Julia-Olina pratade om det här inlägget över en kaffe och hon frågade mig då vad jag upplevt som mest utmanande och utvecklande som trainee. Jag gick tillbaka till mina tidigare inlägg och insåg att jag ofta återkommer till att traineeprogrammet har gett mig mycket. Jag vill även framhålla att i rollen som trainee tas du och din kompetens och intressen på stort allvar, det du bidrar med är lika viktigt som alla andra i organisationen. Jag tror att traineeprogrammet är bra för både traineer och bolaget, vi lär oss helt enkelt av varandra. Till nuvarande och framtida traineer vill jag säga att det inte är två år av att bara hänga på och lära av någon annan utan passa på att visa vem du är och vad du vill. Det har lett till att jag många gånger har jag stått inför en uppgift utan att veta hur jag ska gå tillväga för att genomföra det och funderat på vad jag gett mig in på. Något jag har lärt mig är att det är de tillfällena som gör att jag växer. Det har blivit några misslyckanden och desto fler fullträffar och det har blivit lättare att våga testa även om jag inte alltid är säker på metoden eller utfallet.

file9

Traineeåren är över och nu väntar en ny roll för mig. Jag kommer att ansluta till leasingavdelningen och arbeta som leasing manager i Slakthusområdet. Vid sidan av det kommer jag samtidigt vara projektledare för ett internt projekt som berör alla affärsområden. Arbetet med det projektet påbörjade jag parallellt med arbetet på projekt- och sedermera transaktionsavdelningen. Det har under det här året vuxit fram och ett viktigt delmål var bolagskonferensen i september där hela bolaget arbetade med den frågan. Jag ser fram emot att vara en del av gänget i Slakthusområdet, jobba ihop med mina kollegor inom leasing och samtidigt fortsätta ha kontakt med stora delar av bolaget i och med internprojektet.

Nu lämnar jag över till mina kollegor Julia-Olina och Justus och ser fram emot att följa deras resa genom Atrium Ljungberg här på bloggen och Instagram.

Ha en fin höst!

/Johanna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s