Nobelberget, en del av växande Sickla

Hej från Affärsutveckling!

En del av charmen med stadsutveckling och att bygga stad är hela tiden ha dåtiden i åtanke när framtiden formas. Alla platser har sin egen unika historia och identitet som är värda att lyfta fram. För oss skulle det inte vara ett alternativ att helt sudda ut det som en gång varit för att ersätta med något helt nytt. Under mina månader på Affärsutveckling har jag fått vara en del av bostadsteamet och framförallt Nobelberget i Sickla. Det är en plats som omvandlas till ett bostadsområde men där vi jobbar med att tillvarata områdets kulturutbud och innovativa kraft. Nobelberget är vad vi kallar världens mest idérika berg. Det är en helt ny stadsdel som växer fram i Sickla där bostäder, kultur, natur och gemenskap möts.

Det finns otroligt mycket att berätta om Nobelberget och den plats vi vill skapa. Jag kommer därför dela upp det i två inlägg där det här är det första där ni får lära känna berget och de olika fysiska platserna. I nästa inlägg kommer jag berätta om livet på berget, den community vi skapar och hur vi tänker kring framtidens boende.

Om vi skruvar tillbaka tiden till 1800-talet var Sickla och Nobelberget en plats där det moderna, industriella samhället växte fram. Flera av dessa industri- och verkstadsmiljöer har bevarats och fått en ny användning. Dieselverkstaden vid Marcusplatsen är ett exempel på en sådan byggnad som idag är en plats för kulturella verksamheter som bibliotek, klätterverkstad, museum, biograf, restaurang och café. På samma sätt som Dieselverkstaden bevarats och utvecklats pågår omvandlingen av Nobelberget.

nobelberget_formalinfabriken

Formalinfabriken är en av tegelbyggnaderna som bevaras på Nobelberget. Det ska vara en plats där människor med olika erfarenheter och perspektiv ska kunna ses och där oväntade samarbeten uppstår. I detta nu pågår ombyggnationen av Formalinfabriken och den öppnar igen 2019. Efter färdigställande kommer det vara en central plats för den community som bildas på Nobelberget. Här kommer det vara enkelt att styra ihop en AW, hålla en matlagningskurs i köket eller varför inte ordna gemensam träning. I nästa inlägg kommer jag berätta mer om detta.

nobelberget_panncentralen_illustration (1)

Likaså Panncentralen bevaras och får nytt liv. Den befintliga tegelbyggnaden med sin höga skorsten kommer ställas om till en magisk förskola som öppnar i anslutning till inflyttning i det första bostadskvarteret. Landskapet kommer bli en del av arkitekturen genom en tillbyggnad som terrasserar upp och knyter samman den ursprungliga byggnaden med berget. Något jag ser fram emot är att se det nya trapphuset som kommer göra det möjligt att kika upp och ner på de som passerar.

20180831_AL_Nobelberget_Hus_C

Större delen av mitt liv har jag bott i Stockholm men jag måste ändå erkänna att Sickla, Hammarby Sjöstad och andra närliggande områden har varit en suddig bild på min Stockholmskarta. I och med arbetet med Nobelberget har jag fått lära mig hur kopplingen däremellan är viktig. Sicklastråket är en del av berget som kommer knyta samman Hammarby Sjöstad, Sickla och Nobelberget. Det kommer dels vara ett stråk för att transportera sig mellan platserna och även en mötesplats för kultur, marknader, events och andra tänkbara happenings. Mycket av det som ryms på berget idag i form av kultur, medskapande och lek kommer få en självklar plats på det nya stråket.

naturen_02_mobile

En vanlig tanke hos många brukar vara att nyproduktion är lika med att bygga bort alla grönområden. På berget kommer det gröna få ta plats och den mest centrala punkten för detta kommer vara Nobelparken. Det kan beskrivas som en park med olika karaktärer, en mer urban del med soltrappor och en restaurang med en härlig uteservering. Den andra delen blir lummig med stora gräsytor och träd. Utöver naturen på berget finns det mycket att upptäcka i närområdet, tex Hammarbybacken och Nacka Naturreservat.

I slutet av september släpptes de första bostäderna, då höll vi till i utställningslokalen i Sickla galleria. Ett av mina uppdrag på affärsutveckling var att projektleda det bygget. Det känns otroligt värdefullt att få finnas på en fysisk plats i ett så bra läge där nyfikna kan titta på modellen, ta del av försäljningsmaterial, inredningskoncept eller bara slå sig ner för en paus. Inom kort är det dags för nästa släpp och då kommer alla lägenheter i det första kvarteret finnas tillgängliga. Läs mer om Nobelberget här.

/Johanna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s