Maten i Söderhallarna: Fokus på hantverk och hållbarhet

Hej alla, Julia-Olina här igen! Nu var det ett tag sedan sist och under dessa månader har jag verkat inom mitt första affärsområde Fastighet. Här har jag kastats in i förvaltningen av vårt marknadsområde Stockholm City/Söder och i den satsning Atrium Ljungberg driver inom innovation. För närvarande arbetar jag framförallt med vår fastighet Fatburen 1, även kallad Söderhallarna. Atrium Ljungberg förvärvade Saluhallsdelen av Stockholms stad tidigt år 2017 (läs om detta i Marcus tidigare inlägg). Förvaltningen av denna fastighet är något utöver det vanliga då det pågår stor utveckling inom och i anslutning till fastigheten. Stockholms Stad är mitt uppe i renoveringen av intilliggande Medborgarhuset och i vår fastighet pågår i dagsläget ett detaljplane- och samverkansarbete för utvecklingen av Söderhallarna.

Flygbild över Södermalm. Här syns även vårt nyförvärv Tranbodarne 11 som ligger intill våra befintliga fastigheter i Slussen!

Nya Söderhallarna är ett otroligt spännande projekt där vi vill erbjuda det mest banbrytande inom matvärlden. Det ska bli stockholmarnas självklara mötesplats för mat, kultur och kreativitet. Ett inspirerande gastronomiskt centrum som är lokalt förankrat men med influenser från hela världen och med ett högkvalitativt utbud som spänner från street food till finkrog. Mycket handlar om att ta tillvara på platsens centrala betydelse och den mathistoria som Södermalm präglas av. Visste ni exempelvis att Fatburen var en sjö, från början rik på fisk, som fylldes igen sent 1850-tal när man uppförde Södra Station?

En av dagens mest aktuella frågor globalt sett handlar om hur vi producerar och konsumerar livsmedel och det är såklart ingen slump att planerna kring nya Söderhallarna genomsyras av hållbarhet och kreativt miljötänk. Världens befolkning förväntas växa från 7,5 till 10 miljarder till år 2050 och att ett redan hårt ansatt livsmedelssystem ska bringa samma ökning är en omöjlig ekvation. Vad vi äter påverkar dessutom klimatförändringar i större utsträckning än den sammanlagda transportindustrin. Animaliska produkter anses vara den största boven i dramat men även matsvinnet är ett betydande problem. Uppskattningen är att en tredjedel av all mat slängs, vilket gäller världen över.

 – Att minska matsvinn och hitta mer hållbara sätt att producera och konsumera mat är en av de största globala utmaningarna just nu. Vi vill att framtidens Söderhallar ska vara en plats där innovativa företag inom exempelvis food-tech kan mötas och utvecklas, säger Emma Henriksson, chef för digital utveckling och hållbarhet på Atrium Ljungberg.

Behovet av förändring när det handlar om matkonsumtion och beteende är något som vi behöver ta hänsyn till när vi bygger stad. I Söderhallarna har man börjat anamma detta i liten skala redan idag. Exempel på detta är de samarbeten som genomförs med våra hyresgäster och andra samverkanspartners. Sopköket driver en pop-up restaurang där man tar tillvara på räddade råvaror och Sweden Foodtech utforskar teknik för att förbättra hela kedjan från livsmedelsproduktion till konsumtion. Nyligen öppnade dessutom Future Food – The Box där några av Sveriges främsta kockar turas om att tolka och servera framtidens mat i färdiga matlådor (94% av förpackningen kommer såklart från växtbaserat material).

Ett annat tillskott i Söderhallarna är hantverksbageriet Sébastien på Söder. Efter att i flera år rest rike runt och utbildat och besökt spannmålsodlare förverkligade Sébastien Boudet drömmen om att ha ett eget bageri igen. Denna gång med ambitionen att utmana och flytta gränser kring livsmedelsproduktion. I hantverksbageriet finns de råvaror som används i produktion till försäljning, dessutom kommer där att hållas gästspel, workshops och utgöra en mötesplats där hantverket är i fokus.

Grannsamverkan i Söderhallarna när Sopköket räddar råvaror från Sébastien på Söder!
Bild: @sebastienboudet

Jag avslutar detta inlägg med att uppmana alla att fundera över hur ni kan bidra till ett mer hållbart livsmedelsystem. Att äta insekter känns kanske fortfarande främmande, men att i allra största mån välja bort kött och animaliska produkter för växtbaserade alternativ har för många blivit en självklarhet. Och det behöver nödvändigtvis inte vara svårt att smyga in klimatsmarta alternativ i sitt eget hem. Vi har satt igång en hydroponisk odling av kryddor och sallad i vår bokhylla och det växer så det knakar. Psst.. det finns färdiga kit att köpa!

Hydroponisk odling sker utan jord och växterna får allt de behöver genom ljus, vatten och näring. Utmärkt alternativ för oss som har begränsat med utrymme (och solljus)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s