Projekt Sickla Stationshus!

Hej alla, Justus här!

På senare tid har mycket av innehållet på våra Traineekanaler präglats av rekryteringen till upplaga sju av vårt Traineeprogram. Rekryteringsprocessen är nu över och det är glädjande att se att Traineeprogrammet väcker intresse hos studenter på lärosäten över hela landet! Vi kan med detta presentera Elin Rambäck som Atrium Ljungbergs sjunde Trainee! Elin kommer närmast från KTH där hon har studerat civilingenjörsprogrammet inom Samhällsbyggnad med inriktning mot hållbar stadsutveckling. Elin påbörjar, i sedvanlig ordning, Traineeprogrammet i september och ni kommer då få lära känna henne bättre genom Traineekanalerna.
Varmt välkommen, Elin!

Elin Rambäck blir Atrium Ljungbergs sjunde Trainee!

För min egen del så har jag nyligen avslutat min rotation inom vår projektavdelning, ett affärsområde och rotation jag länge sett fram emot! Dels återspeglar affärsområdet till stor del det jag tidigare studerade, väg- och vattenbyggnad. Dels är projektportföljen en av många anledningar till att jag sökte mig mot Atrium Ljungberg.

Återkommande för min tid på Traineeprogrammet har varit att jag själv, till viss del, haft möjlighet att påverka programmet efter mina egna önskemål. Ett exempel på detta är hur jag inför min tid på Affärsutveckling önskade att få arbeta med vår bostadsutveckling – ett önskemål som välkomnades. Inför min rotation på projekt önskade jag få arbeta med det som AL Projekt anses vara särskilt framstående inom, nämligen CM-projekt. Med undantag för bostadsprojekt och förvaltningsprojekt bygger många av AL’s projekt på CM-formatet och så även Sickla Stationshus – ett projekt som jag ansåg var särskilt intressant och som jag sedermera kom att hamna på.

Sickla Stationshus blir 23 våningar ovan mark!

CM-projekt innebär i mångt och mycket att vi tillsätter en projektledningsorganisation som leder projektet där entreprenaderna genomförs med delad entreprenad som upphandlingsform. Fördelarna är många och modellen bidrar framför allt till ett mer effektivt projektgenomförande! Formatet möjliggör att delentreprenaderna projekteras, upphandlas och slutligen genomförs löpande. På så vis kan byggtiden minska, varpå produktiviteten ökar.

Under min tid på Sickla Stationshus kan jag konstatera att det är ett ytterst komplext projekt. Dels är huset högt, 23 våningar ovan mark. Dels fungerar bottenvåningen som uppgång till den kommande tunnelbanestationen, vilket ställer särskilt höga krav på grundläggningen. Dessutom genomförs projektet på en utmanande och till ytan begränsad plats – vilket ställer höga krav på logistiken under produktionen.

Då Sickla Stationshus, som sagt, byggs som CM-projekt och delad entreprenad möjliggörs att delentreprenaderna projekteras, upphandlas och slutligen genomförs löpande. Som ett exempel är i skrivande stund en av delentreprenaderna, grundläggningen, i produktion samtidigt som delar av de drygt 50 andra delentreprenaderna ännu inte är upphandlade och/eller projekterade.

Under min tid på Stationshuset har jag bland annat varit delaktig i upphandlingen av delentreprenaderna stomme, fasad och kärna. Jag blir ständigt fascinerad av den kunskapsbank som projektorganisationen i Sickla Stationshus besitter, här har det funnits mycket att lära!

ALs projektorganisation i Stationshuset består av Projektchef, Projektledare, Produktionschef, Produktionsledare, Projekteringsledare, Inköpsansvarig och Installationsansvarig. (och Trainee 😉 )

Som ofta under mina Traineerotationer har jag även bedrivit ett eget sidoprojekt, i detta fall en hyresgästanpassning i Monteringshallen i Sickla. En stor fördel med AL’s Traineeprogram är att man, trots begränsad erfarenhet på avdelningen i fråga, tilldelas förtroende och ansvar! I detta fall handlade det om en hyresgästanpassning av en förhållandevis rå kontorslokal & showroom med industriell karaktär. Under projektet fanns det mycket att läsa in sig på, mina kunskaper inom el, data/tele, säkerhet/larm var tidigare tämligen begränsade! Projektet gick bra men viktigast av allt – hyresgästen verkar trivas och var nöjd med sin nya lokal!

Slutligen har jag nyligen roterat till Traineeprogrammets sista avdelning, Transaktionsavdelningen! Mer om detta i nästa inlägg!

Stay tuned,

Justus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s