Traineeprogrammets sista anhalt – Transaktionsavdelningen!

Hej alla, Justus här!

Mycket har hänt sedan mitt senaste inlägg där jag summerade min tid på Projektavdelningen! Jag har sedan en tid tillbaka roterat till Traineeprogrammets sista anhalt: Transaktionsavdelningen!

Traineeprogrammet riktar sig, som många av er redan känner till, mot nyexaminerade inom samhällsbyggnad i stort – innefattande bland annat samhällsbyggnad, lantmäteri och väg- & vattenbyggnad. Våra tidigare Traineer har alla olika bakgrund: vissa har studerat fastighetsekonomi, andra byggprojektledning och somliga stadsutveckling. Jag själv studerade väg- och vattenbyggnad och mina kunskaper inom fastighetstransaktioner var inför rotationen på Transaktionsavdelningen därför tämligen begränsade. I detta inlägg tänkte jag därför introducera er till fastighetsvärderingsmetodiken!

Atrium Ljungbergs transaktionsavdelnings främsta uppgift är att bevaka, följa och verka på transaktionsmarkanden för fastigheter. Detta innebär att det är transaktionsavdelningen som, i mångt och mycket, gör det underliggande arbetet vid förvärv och avyttring av våra fastigheter. Avdelningen utgörs av totalt tre medarbetare vilket gör det till ett förhållandevis litet, men samtidigt sammansvetsat, team! Under skarpa processer är det dock inte ovanligt att medarbetare från exempelvis förvaltning, projekt och affärsutveckling involveras – vi besitter ju mycket kompetens i bolaget!

Atrium Ljungberg är ju som bekant ett fastighetsbolag som värnar om långsiktigheten, som gärna tar helhetsgrepp och utvecklar större stadsområden i syfte av att kunna skapa ett större sammanhang. Många av fastigheterna i vår portfölj, med undantag för Slakthusområdet, har vi haft i vår regi i årtionden. Vi har en projektportfölj med en enorm potential och av dessa anledningar är vi kanske inte den mest aktiva aktören på transaktionsmarknaden. Men när rätt möjlighet väl dyker upp, som i exempelvis Uppsala i vintras eller Göteborg i våras, då slår vi till! Med detta sagt har det varit särskilt intressant att under min tid på transaktionsavdelningen fått följa en skarp process, nämligen i samband med avyttringen av Kista Front.

Men hur ser arbetet som transaktionsanalytiker ut?

Vid försäljning av en fastighet använder sig fastighetsägaren, precis som vid en privatbostadsförsäljning, av en mäklare eller rådgivare. Mäklaren samlar in och förmedlar data om objektet till intressenter, varpå transaktionsanalytikerns uppgift blir att värdera fastigheten. För att värdesätta en fastighet behöver man bland annat spekulera i framtiden: vilka är de framtida intäkterna och kostnaderna och vilken yield skulle marknaden vara villig att betala för objektet? Därefter följer en eventuell DD-process där affären granskas i detalj!

Rotationen inom Transaktionsavdelningen skulle jag vilja påstå kanske varit en av de mest lärorika under min Traineeperiod, som avslutas i september! Mer om det i nästa inlägg!

Justus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s