Back in the office – för (nästan) första gången

Hej alla bloggläsare!

Nu kände jag att det var dags för en uppdatering från mig, vi har ju inte hörts här sedan i somras. Sedan dess har mycket hänt, bland annat har våra pandemirestriktioner släppt, något som för oss på Atrium Ljungberg inneburit att vi har kunnat återgå till kontoren i större utsträckning. Elin skrev i det senaste blogginlägget om hur det var att genomgå rekryteringsprocessen för traineetjänsten, som i år liksom förra året hölls digitalt. Jag tänkte ta vid och berätta om hur det var att börja som trainee och på en ny arbetsplats under en tid präglad av restriktioner, samt berätta mer om och hur det är nu när vi öppnar upp.

Jag började ju min anställning som trainee i september 2020. Det var väldigt speciellt att komma som nyanställd mitt under brinnande corona-pandemi. Under det första året träffade jag väldigt få fysiskt, i princip bara mina närmaste kollegor på lokalkontoret. Andra kollegor träffade jag möjligen över digitala möten, men väldigt många har jag inte stött på förrän nu när vi återgår till kontoren. Den goda stämningen och företagskulturen på bolaget har varit svår att missa, även på distans genom digitala möten, men ingenting går upp mot att träffa kollegorna på plats på kontoret.

Jag har sedan vi hördes vid senast här på bloggen avslutat min rotation inom leasing. Under perioden har jag både varit med i uthyrningsarbetet av kontor i ett bubblande Slussen, men också jobbat med ett projekt kring bolagets leasingprocess. Under den här tiden har frågan kring behovet av kontor och vad dessa ska innehålla, hur de ska utformas och användas, dykt upp vid ett flertal tillfällen, både i dialogen internt och med kontorsintressenter. Frågan har inte sällan varit präglad av återgången efter pandemin, och hur den ska hanteras.

Under pandemin har vi på många sätt tvingats utforska de olika alternativen kring distansarbete och digitala lösningar, och utvecklingen har gått betydligt fortare än vad den hade gjort om pandemin inte hade slagit till. På väldigt kort tid har vi behövt ställa om, och på flera sätt också förstått att de nyfunna arbetssätten många gånger fungerar riktigt bra. För många har också arbetet hemifrån inneburit bättre förutsättningar att få ihop det berömda livspusslet. Det har ju dock kommit mycket på bekostnad av sociala interaktioner och utbyten mellan kollegor på arbetsplatsen, något som jag verkligen märkt är svårt att få till när de spontana mötena i en kontorsmiljö uteblir. Att kunna stå och småprata vid kaffemaskinen, ses över ett fysiskt möte eller småprata i korridoren gör inte bara jobbdagen roligare, det främjar också relationer och skapar kunskapsöverföring som underlättar arbetet.

Men hur ska arbetslivet fungera nu då, när vi återgår till det nya normala efter släppta restriktioner med all denna nya kunskap i ryggsäckarna? Hur kan vi bäst kombinera de olika arbetssätten?

Under hösten har Atrium Ljungberg släppt en insiktsstudie, ”Hybriduniversum”, kring hur vi ska bemöta frågan kring framtidens kontor. Bland annat lyfts behovet av ökad flexibilitet mellan olika typer av arbetsplatser, och att man som anställd ska kunna arbeta både från ett centralt kontor, från så kallade satelitkontor närmare hemmet eller på annan ort likväl som från hemmet. Större vikt kommer också läggas på kontorens utformning och funktion, och att alla behov för olika typer av arbetssätt uppfylls inom kontoret. Vill ni läsa insiktsstudien hittar ni rapporten här.

Försättsblad insiktsstudie ”Hybriduniversum – Flera framtider för arbetslivet”.

Efter min tid inom kontorsuthyrningen på bolaget, och utifrån mina egna erfarenheter som anställd och arbetande, är jag övertygad om att ett flexibelt arbetssätt där valet av arbetsplats anpassas efter agendan för dagen kommer spela en allt större roll. När samhället nu öppnar upp igen har vi möjlighet att välja de bästa russinen ur båda kakorna, och skapa ännu mer välfungerande sätt att arbeta på. För egen del uppskattar jag dock att vara tillbaka på kontoret, och ha möjlighet att fortsätta träffa och lära känna kollegor som till följd av pandemin fortfarande är nya för mig.

Slakthusområdet välkomnar med sol på första affärsutvecklings-dagen!

Som jag nämnde tidigare har också min tid inom leasing kommit till ända, och i och med månadsskiftet roterade jag vidare inom traineeprogrammet till affärsutveckling. Här är jag till och med april 2022 och kommer under den här perioden vara med i utvecklingsarbetet i Slakthusområdet. Men mer om det längre fram.

Ha det fint tills vi hörs igen!

Elvira

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s