Stadsplanerarna tycker till

I nuläget är det faktiskt så att vi traineer, Elin och Elvira, kommer från samma akademiska bakgrund. Vi kommer båda från programmet Civilingenjör Samhällsbyggnad på KTH, där vi studerade hållbar stadsutveckling, men då i olika klasser och med olika examensår, samt med lite olika individuella fokus. Så vad var det egentligen som gjorde att två färdigutbildade stadsplanerare hamnade hos Atrium Ljungberg?

Som fastighetsägare fokuserar Atrium Ljungberg på byggandet av staden som helhet, och att det framför allt ska vara en stad man vill leva i. Medan huskropparna utgör en stor del av vad staden är och representerar, så är det vad som finns mellan byggnaderna som gör att man vill bo, leva och vistas där. Det här konceptet med att ”alla vill leva i vår stad” är en vision som AL arbetar aktivt med, och något som genomsyrar våra projekt. 

”Givetvis är husen grunden i vår verksamhet, men i själva verket är vi mer intresserade av människorna som vistas där.” (Stadsutveckling med ansvar för människor och miljö – Atrium Ljungberg (al.se))

Fokuset ligger på att bygga en plats där allting finns till vårt förfogande. Det ska finnas arbete, service, kultur, boende och rekreation, allting man vill ha för att kunna leva gott. På det sättet bygger vi och förvaltar inte bara fastigheter – vi bygger och förvaltar en stad. Från våra perspektiv, vad betyder det här för oss?

Varför är en stad där alla vill leva viktig?

Elin: För mig är människan viktig och därmed anser jag att staden skall planeras efter våra långsiktiga behov och med fokus på hållbarhet. Under den senare tiden av min studietid på KTH så fick jag upp ögonen för social hållbarhet och känner att det är en grundläggande pelare för hur jag ser staden, samt hur jag vill att den ska vara. För mig står människan i fokus eftersom det är människan som gör staden funktionell – planerar vi inte för det sociala så förbiser vi våra egna behov och staden känns inte lika levande.

Om staden inte är funktionell för människan, spelar det ingen roll hur hållbart vi bygger inom andra faktorer! Därför anser jag det otroligt viktigt att vi bygger en stad där alla vill leva, vilket också är del av varför jag uppskattar Atrium Ljungbergs vision och affärsidé.

Elvira: Jag håller med Elin! Hur vi utformar våra städer påverkar människor på så många plan, både direkt och indirekt. Det skapar förutsättningar för hur vi kan leva våra liv, hur vi mår och vilka valmöjligheter vi har i vardagen, i stort och smått. Jag tror de allra flesta känner sig engagerade i, i alla fall, en fråga som på något sätt berör utformningen av ett samhälle, vare sig det är utformningen på husen och stadsrummen, uppbyggnaden av transportinfrastrukturen eller tillgången till grönområden.

I och med detta bär också stads- och samhällsutvecklare ett väldigt stort ansvar för den utveckling de bedriver, och vilka effekterna av den är. ALs vision, att skapa städer där alla vill leva, tycker jag speglar en vilja att ta ansvar och värna om hela staden och människorna i den, och inte bara husen. Det är ett gott bidrag till att skapa positiv utveckling.

Det var allt för denna gången! Vi hörs längre fram, och då med lite extra fokus på hållbarhet.

/Elin & Elvira

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s