Vi träffar Marcus, AL’s andra Trainee!

Hej alla, Justus här!

Häromdagen öppnade ansökan för Atrium Ljungbergs traineeprogram. Jag tänker att det vore kul att höra hur Marcus, Atrium Ljungbergs andra trainee, tänker kring programmet och företaget i stort. Vi träffas på Stockholm Roast, Slakthusområdets egna kafferosteri!

Marcus började programmet hösten 2016 och innan dess pluggade han Affärsutveckling och entreprenörskap inom byggteknik på Chalmers samt en master inom Bygg- och fastighetsekonomi på KTH.

Hur gick tankarna när det närmade sig examen? Sökte du dig till ett traineeprogram eller hade du en tydlig bild av vad du ville arbeta med?

Jag hade egentligen två olika spår, antingen ville jag söka mig mot transaktion eller till ett fastighetsbolag. Minns att en bekant frågade mig vad jag var ute efter i arbetslivet. När jag sa att jag ville vara med och påverka så sa han direkt att jag borde söka mig mot ett fastighetsbolag och då gärna ett bolag som utvecklar mycket egna platser och projekt.

Hade du koll på Atrium Ljungberg sedan tidigare?

Jag hade ingen klar bild av Atrium Ljungberg, bolaget var ganska okänt i studentkretsar på den tiden. Idag har vi ett mycket starkare och tydligare varumärke. Jag sprang på en kompis på LAVA och frågade om tips på bolag att besöka. Ett av tipsen var Atrium Ljungberg och i montern stod jag länge och pratade med Robin (AL’s första trainee) och Mikael Wilhelmsson (affärsutvecklare). Jag fick bättre koll på företaget och på projektportföljen, som då var betydligt mindre än vad den är idag, och fick en bra känsla för både den och för de personer som jag träffade.  

Hur upplevde du rekryteringsprocessen? Något man ska tänka på?

Generellt var hela jobbsökarprocessen mycket jobbigare än jag hade förväntat mig. Många parallella ansökningsprocesser med intervjuer, tester, möten m.m.  Så det har jag stor respekt för alla studenter som går igenom. Gällande Atrium Ljungbergs process så tror jag inte att man ska tänka så mycket på vad man tror att AL ”vill höra”. Väldigt mycket handlar om hur man är som person och fungerar i samarbete med andra. Programmet är perfekt om man är intresserad av att förstå helheten i branschen, men även om du är osäker på vad du vill arbeta med på sikt.

Traineeprogrammet är två år, vilket är något längre än många andra program. Hur tänker du kring det?

Det var inget jag direkt reflekterade över när jag sökte. Under själva programmet kände jag ibland att det vore skönt att ha något ”eget”, men nu i efterhand känns två år som ingenting. Varför ska man ha så bråttom? Huvudsaken för mig är och har alltid varit att hela tiden utvecklas och att lära mig nya saker. Är övertygad om att det är så man bygger en grund för en framgångsrik karriär, så där har traineetjänsten varit fenomenal.

Jag förstod ganska tidigt att jag ville jobba inom affärsutveckling, så det var det yttersta målet. Men sen fick jag möjlighet att direkt efter programmet jobba som uthyrare under ett år. Det berodde dels på att bolaget just då behövde uthyrningsresurser, men också för att vi behövde mer uthyrningserfarenhet inom affärsutvecklingsavdelningen. Jag är väldigt tacksam över det året och har med mig många viktiga erfarenheter i min nuvarande roll. 

Och vad gör du idag?

Efter att affären om Slakthusområdet blev klar har vi etablerat en organisation på platsen som ska genomföra hela omvandlingen. Vi är ett stort team och jag är en av två affärsutvecklare som driver detaljplaneprocesser, ansvarar för projekt fram till färdig programhandling samt har hand om styrgruppsarbete under hela projektens livscykel. Jag jobbar just nu med åtta projekt i Slakthusområdet, varav sex är originalbyggnader från områdets etablering 1912. Fantastiska gamla byggnader som bevaras och fylls med nytt relevant och spännande innehåll.

Hade du kunnat jobba med det du gör idag utan att gå traineeprogrammet?

Inte en chans. Förutom att man får en riktigt bra bild av hela affärsmodellen så lär man sig även att förstå alla olika människors funktion i bolaget. Man får en förståelse för allas processer och mål, hur respektive budgetansvar ser ut och en tydlig bild av varför alla gör som de gör. Det skulle jag säga är centralt i affärsutvecklingsrollen. Dessutom får man ett riktigt bra nätverk som man har stor nytta av även efteråt.

Vad särskiljer Atrium Ljungberg från andra bolag i branschen?

Framförallt har Atrium Ljungberg mycket coolare projekt och är med och utvecklar fantastiska platser. Det är få förunnat att ha en så bred portfölj med bland annat Slakthusområdet, Slussen och Medborgarplatsen, Sickla m.fl. Min erfarenhet är att man har ett högt mandat och har möjlighet att vara med hela vägen i våra processer. Jag uppskattar att man får vara med under hela resan, följa projekten från början till slut och verkligen vara en del av den samverkan och det engagemang som krävs för att göra något bra och hållbart.  Jag har alltid en bra känsla när jag går till jobbet och märker ofta av att jag är del av något större, att skapa långsiktiga och intressanta platser för alla.

Har du något bästa minne från traineeprogrammet?

Jag kommer ihåg, apropå Slaktis, när jag fick vara med och forma arbetet med att ta fram en pitch för vår vision om Slakthusområdet. Vi var ett litet, tajt team som under några månader jobbade med att ta fram ett material som skulle presenteras för staden. Gehöret på vår vision och det vi ville skapa var större än jag någonsin vågat hoppas på. Det stora startskottet på den resa vi nu är mitt uppe i, det var stort!

Tack Marcus!

Förra året gjorde jag en intervju med Robin, vår första trainee – läs gärna det inlägget här! Idag jobbar Robin som fastighetschef med ansvar för våra fastigheter i Hagastaden och city.

Vill du läsa mer om Traineeprogrammet? Läser mer här!
Vill du kanske till och med ansöka till Traineeprogrammet? Ansök här!

Besök gärna vår digitala monter under LAVA den 11 februari!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s